Klimatske naprave in njihove vrste hlajenja

klimatska naprava

Klimatske naprave zagotavljajo nadzor nad hlajenjem in vlažnostjo za celotno stavbo. Navadno vse stavbe, ki imajo klimatske naprave, imajo zaprta vsa okna, saj odprta okna delujejo proti sistemu, ki je namenjen vzdrževanju dobrih notranjih temperatur. Klimatsko hlajenje dobimo z odstranitvijo toplote. Toploto se lahko odstrani s sevanjem, konvekcijo ali prevodom. Hlajenje prevodnih medijev, kot so voda, zrak, led in kemikalije, jih imenujemo hladilna sredstva. Pri hlajenju s klimatskimi napravami poznamo štiri načine hlajenja:

Hladilni cikel

Ta cikel uporablja štiri bistvene elemente za ohlajanje. Prvi sistem je, kjer hladilni sistem začne svoj cikel v plinastem stanju. Tukaj kompresor pumpa te pline na visoko temperaturo. Tukaj pa pride v poštev toplotni izmenjalnik, ki spusti to toplo energijo ven, jo ohladi in kondenzira v tekoče stanje. Nato pride v poštev ventil, ki ureja tekočino hladilnega sredstva, da teče na ustrezni stopnji.

Prosto hlajenje

Prosti hladilni sistemi imajo lahko zelo visoke izkoristke, ki so navadno povezani s sezonskim skladiščenjem toplotne energije tako, da se lahko uporabi zimsko hlajenje poleti.

Centralen in Split sistem

Centralne »all-air« klimatske naprave združene z kondenzatorjem so pogosto nameščene v sodobnih domovih, pisarnah in javnih zgradbah, ampak so lahko nerodni za inštalacijo, zaradi obsežnih zračnih kanalov. Alternativa centralnih sistemov je uporaba ločenih zunanjih in notranjih tuljav v split(razdeljenih) sistemih. Te sistemi so najbolj opaženi v gospodinjstvih in manjših poslovnih stavbah.

Razvlaževanje

Ali z drugo besedo sušenje zraka, ki je pri klimatskih napravah zagotovljeno z uparjalnikom. Saj uparjalnik deluje na temperaturi, ki je nižja od temperature rosišča.