Tiskalnik je ključni sodelavec v sodobni pisarni

pisarniska-oprema-printer

Kar težko si je predstavljati, da bi kakršno koli sodobno delovno mesto lahko učinkovito delovalo brez pomoči računalnikov in drugih podobnih pripomočkov. V pisarnah med ključne naprave sodijo predvsem tiskalniki, ki skrbijo za zanesljivo tiskanje, s tem pa za tekoč potek delovnega ritma. V mnogih pisarnah opravlja tiskalnik pomembno nalogo in s tem predstavlja nepogrešljiv element v zbirki naprav in pisarniškega materiala. Prav zato ni vseeno, kakšen tiskalnik postavite v osrčje svoje pisarne – ta odločitev lahko močno vpliva na potek dela tudi za več let v prihodnost, zato je treba izbiri posvetiti nekaj časa in pozornosti.

Ponudba na trgu tiskalnikov in sorodne pisarniške opreme je nadvse pestra, kar je gotovo pozitivno, saj nudi veliko izbire in omogoča vsakemu uporabniku zadovoljitev njegovih specifičnih potreb, predstavlja pa pestrost na prodajnih policah tudi težave za tiste, ki se na tiskalnike ne spoznajo, torej se soočajo z zmedenostjo pri izbiri. Že pri funkcionalnostih tiskalnikov se pojavijo pomembne razlike, kjer izstopajo tako imenovane multifunkcijske naprave, ki so zelo sorodne običajnim tiskalnikom, a prinašajo tudi nekaj razlik. Gre seveda za dodatne funkcionalnosti, ki pridejo v marsikateri pisarni še kako prav – multifunkcijske naprave poleg tiskanja navadno omogočajo vsaj še skeniranje in kopiranje, pogosto pa tudi faksiranje. Običajni tiskalniki teh funkcij nimajo, saj omogočajo samo tiskanje. Treba je torej preučiti specifične želje in potrebe ter presoditi, katera izbira je bolj smiselna. Medtem ko se na mnogih sodobnih delovnih mestih vsaj občasno pojavlja potreba po kopiranju in skeniranju, mnoge pisarne potrebujejo le funkcijo tiskanja. Razlike v ceni na tem področju niso velike, tako da tisti manj zahtevni pisarniški uporabniki ne bodo veliko prikrajšani, če se odločijo za univerzalno multifunkcijsko napravo. Seveda pa se bodo zahtevnejši pozorneje posvetili specifikacijam naprav in raje izbrali tisto, ki je za delo res najboljša.

Pri tiskalnikih in multifunkcijskih napravah je očitna seveda tudi na delitev na brizgalne in laserske tiskalnike. Ta ločnica predstavlja večno dilemo za mnoge poslovne uporabnike, pa tudi tiste, ki bi se radi opremili s kakovostnim tiskalnikom za domačo rabo. V osnovi lahko rečemo, da so brizgalni tiskalniki bolj primerni za tiste, ki pričakujejo kakovost tiskanja pri raznolikih barvnih motivih, laserski tiskalniki pa so pisani na kožo tistim, ki tiskajo pogosto in v večjih obsegih, predvsem besedila in podobne dokumente, pri katerih je pomembna hitrost in natančnost tiskanja. V pisarnah se tako pogosteje uporabljajo laserski tiskalniki, ki upravičijo nekoliko višjo začetno investicijo z dolgoročno varčnostjo pri pogostem tiskanju, predvsem pa z zanesljivostjo pri rednem delovanju. V vsakem primeru pa tudi tu velja, da je treba izbiro podrediti zahtevam posameznega delovnega mesta.

Da bo tiskalnik res postal odličen sodelavec v pisarni, je treba pozornost nameniti tudi nekaterim podrobnostim. Za uporabo na večjih delovnih mestih je na primer nujno, da tiskalnik omogoča povezavo s celotnim računalniškim omrežjem, ne le z enim računalnikom, zelo priročna je tudi brezžična povezljivost. Preverimo še kapaciteto predalov za papir, opremljenost s samodejnimi podajalniki, možnost namestitve na premičen podstavek in podobne dodatke, ki v končni fazi zagotovijo odlično dolgoročno izkušnjo pri uporabi tiskalnika na delovnem mestu.